Kako je sve počelo?

 

Nakon naslikanih nekoliko različitih ciklusa slika, 2001. godine dovršio sam ciklus pod nazivom Mentalne putanje. Te slike predstavljaju vizualizaciju kretanja misli i emocija u odnosima među ljudima te energetskih tokova u prostoru uopće. Isprepletenost oblika na tim slikama svojevrsni je pandan postavci kvantne teorije koja kaže da je svemir golemi organizam – sveprožimajuća isprepletena organička struktura koja se proteže kroz prostor i vrijeme.

Sljedećih godina nekoliko puta sam izlagao radove iz ciklusa Mentalne putanje. Posjetitelji izložbi su mi govorili da ih slike potiču na razmišljanje i introspekciju, a to je u izravnoj vezi sa temom tih slika. Osim toga., isticali su njihovo ambijentalno svojstvo. Ta zapažanja su govorila o mogućnostima izravne komunikacije promatrača sa slikom, te osim duhovnog ukazivala i na psihološki potencijal slikarskog medija, što me oduvijek posebno zanimalo..

Zadnjih godina sam se bavio između ostalog i proučavanjem psihologije boja i upoznao područje kromoterapije (liječenje bojama). Tako se javila ideja o slikama koje bi osim umjetničkog potencijala mogle imati i povoljan ciljani psihoemocionalni učinak na ljude. Uz knjige Liječenje bojama H. Graham, Liječenje bojama M. Anderson te razne portale o kromoterapiji, poticajna mi je bila knjiga dr. Jacoba Libermana, Svjetlost: lijek budućnosti.Nastanak kromoputanja

 

Boje u obliku pigmenata koristile su se za liječenje još u starim vremenima. Kao slikara, zanimali su me pigmenti naneseni na podlogu, odnosno slike. Slike, kod kojih bi izbor boja ovisio prvenstveno o njihovom psihoemocionalnom djelovanju. No, kakve slike? Monokromi sa jednolično nanesenim bojama? Ne, tu nema dovoljno pokreta, jasnih planova, nezanimljivi su i statični. A ja trebam pokrenutost, kolorističku energiju koja sugestivno ulazi u oko promatrača! Želim stvoriti aktivirajući slikarski prostor u kojem gledatelj može “boraviti“, prostor kojim se oko može kretati i upijati boju! Dakle, uz boje želim i odgovarajuće oblike tako da ta podloga sa pigmentima ima slikarske kvalitete! I tad se sjetih Mentalnih putanja, slika koje sam naslikao prije desetak godina. Pa te slike su i nastale kao vizualizacija kretanja misli i emocija u prostoru međuljudskih odnosa i u prostoru uopće. Doživljene su od publike kao poticajne za razmišljanje i introspekciju.

Pomislio sam da bi oblici na tim slikama kao vizualno-mentalni stimulatori mogli biti idealni „transporteri“. Oni bi, naslikani određenom bojom pojačavali „unos“ te boje u oko promatrača (i dalje do mjesta blokirane energije), te “iznos“ negativne energije nakupljene u tim blokadama. Naime, neuroznanstvenici su otkrili da mozak pravi matrice onoga što kontinuirano ulazi u percepciju – u ovom slučaju matricu kretanja (koju sugeriraju Mentalne putanje), a što bi moglo pospješiti kretanje boja organizmom i izlazak negativne energije iz organizma. Osim toga, boje su pamtljivije kao obojeni oblici pa ih je lakše zamišljati. U nemogućnosti promatranja stvarnih boja to također može biti učinkovito. Kod procesa slikanja Kromoputanja najvažnije je oblike i njihovo kretanje unutar prostora slike naslikati sukladno biću boje kojom su izvedeni, s posebnom pažnjom prema psihoemocionalnom djelovanju te boje. Osim toga, da bi slika posjedovala sugestivnost svoje ideje – namjere, mora nastati u nadahnuću umjetničkog čina.Što se događa u interakciji boja i čovjekovog organizma?

 

Iz vanjskog svijeta boje prvo ulaze u oko. Nakon toga, percepcija boja odvija se u dva različita centra u mozgu. U dijelu mozga koji se naziva korteksom odvija se prepoznavanje, imenovanje i estetsko reagiranje na boje, što je primarno posljedica kulturalnog razvoja i formalnog obrazovanja. Drugi centar nalazi se u primitivnijem srednjem mozgu i tu se odvijaju refleksivnije i instinktivnije reakcije na boju, koje duboko utječu na ukupno funkcioniranje organizma. Posredstvom tog centra boje dolaze u dodir sa svim stanicama u tijelu. Boje svojim elektromagnetskim zračenjem određenih frekvencija stimuliraju stanice i tako održavaju (uspostavljaju) ravnotežu u organizmu.